Hvad er falske mails, også kaldet phishing, og hvordan du undgår dem.

Organiseret cybersvindel, hvor kriminelle sender uskyldige e-mails med formålet om at bede om penge, loginoplysninger og andre personfølsomme oplysninger kaldes phishing. I dag er kriminelle blevet mere opfindsomme når det kommer til sådan svindel, hvorfor man altid skal være påpasselig med at åbne eller trykke på links i e-mail, som i første omgang lader til at være ufarlige. Det er ikke kun noget som er målrettet private internetbrugere, også større virksomheder bliver udsat phishing mails, hvor det hænder at ansatte er hopper i fælde.

Hos Mascus gør vi alt for at bekæmpe phishing-angreb. Herunder monitorerer vores afdeling for it-sikkerhed konstant efter nye tiltag, der skal forhindre kriminelle i at udnytte vores navn og skabe utrykhed for os selv og vores mange kunder.

Hvordan du undgår email phishing

I følgende afsnit vil vi dele metoder, hvorpå du kan undgå at hoppe i fælden, når det kommer til phishing emails.

Der har været sager, hvor svindlere anvender Mascus logo og branding. Hensigten er ondsindet og det eneste de ønsker er at få dig til at logge ind på din konto. Herfra håber de kriminelle på at få adgang til dine personlige informationer, bankkonto, eller informationer og billeder tilknyttet dine maskiner. Samtidig vil disse informationer blive anvendt til at svindle dig og andre personer ved at bruge de detaljer du uvidende har givet til dem.

Du må aldrig logge ind på en hjemmeside, der ligner Mascus! Vi vil ALDRIG anmode om, at du sender dine personlige oplysninger, brugernavn eller adgangskode via email.

Typisk vil en phishing mail bede dig om at bekræfte din konto. I dette tilfælde anvender svindleren en mailadresse, der ser ud til at være fra Mascus, og beder dig klikke på et link og logge ind på din konto. Det kan være af forskellige grunde, såsom din konto udløber eller du har modtaget et tilbud.

Hvis du ved en fejl klikker på disse typer links, skal du først og fremmest huske at kontrollere URL'en i din internet browser. Starter den ikke med https://www.mascus.com eller dit lokale Mascus-site, skal du straks kontakte os.

Mascus hjemmeside bruger en HTTPS-krypteret forbindelse (“S” i HTTPS står for “Secure”) og har et SSL-certifikat (SSL står for Secure Socket Layer), hvilket betyder, at din internet browser kontrollerer webstedets sikkerhedscertifikat og bekræfter, at det var udstedt af en legitim certifikatmyndighed. Det rigtige Mascus-websted har altid https i url'en.

Safety Tip: Checking that the site URL is a valid one
Sikkerhedsråd: Check altid om sidens URL er valid


Hvis et link i en email tager der til en sider som ligner Mascus, men URL'en starter med HTTP (uden 'S' i slutningen), så betyder det at siden ikke tilhører Mascus. Du må aldrig stole på en HTTP hjemmeside med dine personlige oplysninger.

Hvis URL'en starter med HTTPS, men din browser registrerer den som ikke sikker som på billedet nedenfor, betyder det, at du ikke er på en Mascus side. Lad vær med at fortsætte på siden.


Falsk URL, ikke HTTPS krypteret og registreret som 'ikke sikker' på din browser


Advarsel fra Google Chrome browser om adgang til en potentielt ikke betroet kilde

Bemærk, at phishing-svindlere i dag også kan tilføje HTTPS-certifikater til deres falske sider, så det at have HTTPS på webstedets adresse er ikke 100 % bevis for, at siden er ægte. Vær altid på vagt for mistænkelige sider.

For en ekstra sikkerhed kan du kontrollere SSL-certifikatet for Mascus ved at klikke på hængelåsikonet foran adresselinjen i din browser. Tjek om certifikatet blev udstedt til www.mascus.com


Se Mascus-certifikatdetaljer i browseren (Chrome- og Firefox-eksempler)


Mascus SSL-certifikatoplysninger (Chrome og Firefox-eksempler)

Phishing-eksempler på e-mails om kontaktforespørgsel, der leder dig til et forfalsket Mascus-site:

Examples of fraudulent emails containing hidden links to a fake Mascus site
Eksempler på falske emails, der indeholder skjulte links til et forfalsket Mascus-websted

Phishing-eksempel på en email til bekræftelse af en konto, der leder dig til et forfalsket Mascus-websted:

Example of fraudulent email requesting login into a fake Mascus site
Eksempel på en falsk email, der anmoder om login på et falsk Mascus-websted

Metoden "tilslut email til Mascus-konto":

Et andet phishing-angreb kan forekomme, når du er i kontakt (via email) med en potentiel køber af en maskine. På et tidspunkt i korrespondancen modtager du et "tilbud", som har brug for hurtig godkendelse. Tilbudslinket leder dig til falske websteder, der stjæler dit brugernavn og din adgangskode, hvad end det er din Mascus- eller email konto!

Den største trussel er, at svindlerne får adgang til dine email samtaler. Herfra vil svindleren være i stand til at overtage kommunikationen og omdirigere tilbud, således både du og dine kunder bliver snydt.

Bemærk venligst at Mascus aldrig sender "tilbud via Mascus" emails, og ej heller understøtter email forbindelse til forskellige udbydere såsom g-mail.

Venligst lad vær med at indtaste personlige detaljer såsom brugernavn og password i "tilbudsformularer", der er linket fra emails.


Eksempel på et falsk "tilbud". Husk, at Mascus ALDRIG sender sådanne emails!Eksempel på et svindel websted, der ligner Mascus' design og beder dig om at "forbinde din email med din Mascus-konto". Mascus tilbyder IKKE denne mulighed af sikkerhedsmæssige årsager!


Mascus sender IKKE email påmindelser om inaktivitet eller emails til konto-aktivering!

Husk følgende råd for at undgå at blive offer for phishing-angreb:

  • Kontroller URL'en i adresselinjen i din browser og sørg for, at du er på Mascus websted, før du indtaster nogen oplysninger
  • Du må aldrig videresende personlige oplysninger

Hvis du har svaret på en Phishing email og indsendt oplysninger såsom brugernavn og adgangskode eller bare har været i tvivl, skal du kontakte dine lokale Mascus rådgiver.

Hvis du vil vide mere om phishing eller digital svindel, så læs Mascus sikkerhedsvejledning.

Bliv sikker digitalt!
Dit Mascus-team